Президентът на Венецуела Уго Чавес заплаши банките в страната и най-големите компании, производители на стомана, с национализация, ако те не прекратят "нечестната си игра".

Както съобщава AP, Чавес заявил, че частните банки са длъжни да кредитират промишления сектор на Венецуела по занижени лихвени проценти.

"Ако банките не се съгласят с това, то е по-добре те да си отидат. Ние ще ги национализираме, а те ще започнат да работят за развитието на страната и няма да спекулират, получавайки огромни доходи", заявил Чавес.

Все още обаче Чавес не е назовал имената на банките, които могат да бъдат национализирани.

По думите му, държавата може да вземе контрола над компанията Сидор (Sidor), най-големият производител на стомана във Венецуела. Според Чавес компанията е монополист и продава повечето си продукти в чужбина, принуждавайки местните компании за внасят стомана от Китай и други страни.

Министърът на миннодобивната промишленост в страната Хосе Кан започна преговори с компанията Сидор и ще коментира ситуацията в близките дни.

Чавес вече започна процеса по национализацията на сектора на електропроизводството и най-големите телекомуникационни компании във Венецуела.