Руският милиардер Михаил Прохоров е арестуван в луксозния френски ски курорт Куршвел в рамките на разследване за мрежа за проституция, съобщи Франс прес.

Общо 26 руски бизнесмени са били арестувани с него в рамките на операцията. Някои от тях, сред които Прохоров, все още са в полицейското управление в Лион.

41-годишният Прохоров е президент и генерален директор на компанията "Норилск никел", най-големият производител на никел в света.

Миналата година списание "Форбс" го постави на 89-о място в класацията на най-богатите хора в света.

В същото време един от основателите на ЮКОС - 65-годишният Юрий Голубев е открит мъртъв в неговия апартамент в Лондон, съобщи ПРАЙМ ТАСС.

Според приятели на Голубев, който е един от акционерите в холдинга Менатеп, полицията е започнала разследване.

Има подозрения обаче, че смъртта на Голубев е настъпила вследствие на инфаркт и няма съмнителни обстоятелства около нея.

ПРАЙМ ТАСС съобщи още, че е задържан предполагаемият поръчител на убийството на руския банкер Андрей Козлов.

Козлов, първи заместник-председател на Централната банка, беше застрелян на 13.09.2006 г. и почина от раните си ден по-късно.

Лицето, чието име не се съобщава, е арестувано по-рано днес. Представители на службата уточняват, че поръчителят на убийството е задържан в Москва, че е руски гражданин, който притежава голямо търговско предприятие.

През октомври миналата година са били задържани изпълнителите на убийството, а по-късно и посредниците. На всички са предявени обвинения.

По-късно беше съобщено, че предполагаемият поръчител на убийството на Козлов е предприемачът Алексей Френкел. Той бил в ръководството на 2 банки, които били закрити заради пране на пари от Козлов през 2004 и 2006 г.

Била е задържана и московчанката Лиана Аскерова, като заподозряна по убийството. За нея беше обявено, че не е сътрудник, на която и да е банкова система в Русия.