Голям интерес има към изграждане на четвърта ТЕЦ в комплекса "Марица Изток", съобщава икономическият портал на Стара Загора, цитирайки изпълнителния директор на „Мини Марица Изток" инж. Иван Марков.

Сериозни намерения за построяване на нова централа с мощност от 700 мегавата са заявили поотделно от Енел, RWE, AES, „Брикел" и от други компании.

През 2010 г. с пускането на новите мощности на „ТЕЦ AES - Марица изток 1" и на рехабилитираните блокове в останалите централи, мощностите в енергийния комплекс ще надхвърлят 3000 мегавата.

Средният годишен добив на мините ще трябва да се повиши до 26-28 милиона тона въглища. Направените проучвания за 60 години напред сочат, че залежите от въглища са напълно достатъчни да покрият нуждите и на още една нова централа.

Тогава добивът ще трябва да се увеличи на 35 млн. тона годишно, обясни инж. Марков пред икономическото електронно издание. За целта дружеството трябва да инвестира в следващите години около 220 млн. лв. за ново оборудване.

През юли миналата година, италианската енергийна компания „Енел", която е основен собственик на ТЕЦ „Марица Изток 3", обяви, че иска да строи нова електрическа централа.

"Подготвяме проекта с НЕК, която притежава 27% от акциите на ТЕЦ-а", съобщил изпълнителният директор на „Енел - Марица Изток 3" Енрико Виале.

Компанията предвижда да построим на зелено два енергоблока на свободен терен на площадката на ТЕЦ „Марица Изток 3".

"Ще вложим в реализирането на проекта около 800-900 млн. евро", заяви тогава Енрико Виале. Той уточни, че не може да се ангажира с точни срокове на изпълнение на проекта, но поне 1 година е необходима за извършване на развойната дейност.

Заради непосредствената си близост до рудника, централата ще бъде конкурентноспособна и ще помогне за запазване на енергийните лидерски позиции на България, уточни още Енрико Виале. Новите блокове ще бъдат изградени по най-модерни технологии и ще са най-ефективни.