Очаква се в близките дни да бъде направена първа копка на автомагистрала "Люлин", а най-късно през месец май трябва да започне доизграждането на оставащите малко над 100 км  от автомагистрала "Тракия". Това съобщи директорът на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев на пресконференция днес.

И двете магистрали трябва да са готови до 2 години. През тази година ще бъдат пуснати нови 45 км магистрали - 23 км от магистрала "Тракия" и 22 км от "Марица".

В края на февруари тази година ще приключи ремонтът на тунела "Топли дол" на магистрала "Хемус", а през март и на тунела "Витиня".

Днес стана ясно, че има вече заявен интерес от гръцки инвеститори за изграждането на отсечката на Околовръстния път от Симеоновско шосе до местността "Камбаните". Трасето е с дължина около 2,5 км, а стойността е 20 млн. лв.

Георгиев каза, че обезщетяването на собствениците на терени около Южната дъга на околовръстния път ще струва два пъти повече от самото изграждане на отсечката, за която ще са нужни не повече от 40 млн. Отговорност за това носела Столична община, защото преди време тези терени са били нейни.

За пероида 2007 -2013 г от европейските фондове ще бъдат вложени близо 650 млн. евро в ремонта на четвъртокласната пътна мрежа.

Около 24 000 км е дължината на четвъртокласната мрежа, като на всяка община ще се паднат между 5 и 7 млн. евро за ремонт на този клас пътища.