Ако утре започне продажбата на готовата продукция, в четвъртък е реално да започне изплащането на заплатите на работниците от комбинат „Кремиковци" за август и септември, е заявил синдикът на завода Цветан Банков.

Надяваме се продажбата да започне и работим, за да започне, заяви той.
Банков каза, че за най-неотложните решения представителството на един синдик се приема предвид ситуацията с освобождаването на другия синдик - Анна Миленкова.

На въпрос такова решение не е ли проблемът със заплатите на работниците, той отговори: „И аз така смятам - че решението е неотложно и че всичко, което е необходимо, го правя".
 
Цветан Банков заяви, че в комбината остават достатъчно работници по време на протестите. „Абсолютно няма да е вярно, че нещо е спряло да работи по вина на синдикатите", бе категоричен той.

Коксохимическото производство се поддържа консервирано и е в добро състояние. Банков заяви, че коксохимът е издържал по-дълго от очакваното.

По думите му въпросът е технически и трудно може да се даде точна прогноза, колко живот остава на това производство.

От своя страна националният стачен комитет на КНСБ призовава структурите на синдиката във всички фирми, чиято дейност е свързана с "Кремиковци" - БДЖ, пристанищата, въгледобивни и рудодобивни фирми, металопреработвателни дружества, фирми за автомобилен транспорт, да започнат подготовка за солидарни протестни и стачни действия в подкрепа на исканията на работещите в металургичния комбинат.

Това е записано в призив на националния стачен комитет на синдиката, информира Дарик.

От КНСБ очакват работниците от другите компании да подкрепят исканията на служителите в "Кремиковци" за изплащане на заплатите за август, септември и октомври, както и за продължаване работата на комбината, с която се осигурява нормална производствена дейност във фирмите, в които са заети над 100 000 служители.

Както Money.bg по-рано писа работниците от Кремиковци отново излязоха на протест. Те дадоха на правителството срок до утре да обяви решението си за бъдещето на комбината.

Наведнъж или най-много на два транша да бъде изплатена продукцията на Кремиковци и то в срок до края на тази седмица. Това поискаха лидерите на двата синдиката в комбината на среща с началника на кабинета на премиера Сергей Станишев.