Американската корпорация Боинг и руският самолетен превозвач Аерофлот в събота могат да подпишат контракт за доставка на 22 самолета Боинг-787, съобщил е в петък източник, близък на сделката, цитиран от РИА Новости.

Подписването на договора е планирано в рамките на международния икономически форум в Петербург.

Намерението на Аерофлот за придобиване на 22 самолета Боинг бе заявявано и по-рано. Аерофлот имаше план да закупи между 2010 и 2012 година 22 нови Boeing 787 за осъвременяване на самолетния парк за дълги дистанции. От американската компания предлагаха отстъпка в размер от 15 до 20 млн. долара при покупка на 22 лайнера.

Генералният конструктор на самолета Джим Морис по-рано съобщи, че в Москва се разработват ключови елементи от най-новия пътнически самолет Boeing-787 Dreamliner, върху които се трудят 300 руски инженери.

По-конкретно, руските инженери проектират ключеви елементи на носовата част от корпуса, пилони за окачване на двигателите, а също и части в крилата и елементи от титановите конструкции на шасито.

Доставчик на титановите елементи за Боинг 787 е руската компания ВСМПО-Ависма. Общо 10% от теглото на новия американски самолет се състои от руски титан. Боинг 787 ще влезе в експлоатация по света още през 2008.