Доларът поскъпна спрямо йената в понеделник, ден преди обявяването на данните за пазара на труда в САЩ, които имат потенциала да събудят нови дебати относно това кога Федералният резерв ще започне да намалява паричните стимули.

Публикуването на данните за пазара на труда през септември от Министерството на труда днес идва със закъснение от над две седмици, след като проблемите във Вашингтон доведоха до частичното прекъсване на работата на някои правителствени ведомства за 16 дни.

Очаква се спирането на правителството да е причинило щети за икономиката, и пазарите да заключат, че ФЕД може да отложи плановете си за намаляване на месечното изкупуване на облигации с няколко месеца, коментира finance.bnr.bg.
Ако данните за работните места са силни, вероятно ще се завърнат спекулациите относно това дали ФЕД ще започне намаляването в програмата си за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара още от тази година, инжектирайки известна волатилност във валутния пазар.
Икономисти предсказват създаването на 180 000 работни места през септември, като се очаква нивото на безработица да остане стабилно на 7,3%.
По време на късната нюйоркска търговия доларът поскъпна с 0,5% спрямо японската валута до 98.34 йени, но остана под 3-седмичния връх на 99.00, достигнат миналия четвъртък.
Доларовият индекс бе на печалба от 0,1% до 79.698, над дъното на 79.478, докоснато в петък, което бе и най-ниската му стойност от февруари насам.
Докато мнозинството от пазарните участници очаква ФЕД да започне намаляването на стимулите от следващата година, някои анализатори все още вярват, че това може да започне през декември.

Тези очаквания може да получат тласък, ако предстоящите данни за САЩ, включително доклада за заетостта днес, индикират, че икономиката е набрала ускорение въпреки фискалната безизходица, която почти доведе САЩ до изпадане в несъстоятелност.
Тази година в САЩ се радват на умерен растеж с постоянен темп на инфлация, икономически климат, който не е нито твърде горещ, нито твърде студен.

Президентът на ФЕД в Чикаго Чарлз Евънс заяви в понеделник, че ще бъде "трудно" за резерва да има достатъчно доверие в силата на възстановяването на САЩ до началото на декемврийското си заседание, за да може да започнат да намаляват програмата си за изкупуване на облигации.

Междувременно данни, измерващи състоянието на пазара на жилища, показаха, че продажбите на жилища в САЩ са спаднали през септември и цените са се покачили с най-ниския си темп за последните 5 месеца, давайки последните знаци, че по-високите лихви по ипотечните кредити са взели своя дял от възстановяването.

Еврото остана да се търгува без промяна за 1.3670 долара, недалеч от 8- месечния връх на 1.3703, достигнат в петък, и поразително близо до върха за 2013г. на 1.3711.