Строителството на тръбопровод с дължина 950 км от Унеча до Приморск, заобикаляйки Беларус, ще струва на Русия $2 млрд. Това е съобщил днес за журналисти Валерий Язев, председател на комитета на Държавната Дума на РФ по енергетиката, цитиран от ПРАЙМ-ТАСС.

„Строителството на един километър тръбопровод струва 2 млн. долара" - е казал политикът, уточнявайки, че в сумата от $2 млрд. не влизат необходимите разширения на мощността на пристанище Приморск.

По-рано президентът на компанията Транснефть Семен Вайнштоксъобщи, че проектът за нефтопровод до експортното пристанище Приморск вече е готов и е отправен в правителството на РФ за разглеждане.

Язев е характеризирал подобна инициатива като напълно правилна „в макроикономически и стратегически план". „Конфликтът с Беларус показа, че губим лицето си на надежден доставчик на енергоресурси, нещо което Русия не може да си позволи".

По думите на депутата, цената на нефта транспортиран по този маршрут ще се оскъпи с $3. „Това не значи, че тази нефт ще е по-скъпа за европейските потребители, просто печалбата на руските нефтеници ще намалее, а някой от тях могат да загубят конкурентноспособността си".

Заедно с това „белоруската тръба" няма да остане празна - експортните възможности на Русия са достатъчни.