Възможно е да бъдат преразгледани инвестициите в размер на € 300 млн., които енергийният доставчик Eon Ruhrgas е направил в Румъния, съобщава Handelsblatt. Германският концерн може да стане потърпевш в сценарий, който изглежда бе измислен от австрийския конкурент OMV.

Говорителка на Eon е потвърдила пред Handelsblatt, че предприятието е получило официално писмо от румънските власти. В него ставало въпрос за подробностите по договора за покупката на румънския газов доставчик Distrigaz, които в момента се проверяват. Румънският президент Траян Басеску има намерение да разследва всички договори за приватизация в енергийния сектор на страната.

В средата на предходната година Eon придоби от държавата 51% от дяловете на румънския Distrigaz. Оттогава заедно с Gaz de France Eon е най-големият доставчик на газ в Румъния. Румънският газов пазар е най-силния в Източна Европа по отношение на обемите. Около една трета от доставките се осъществява от Газпром от Русия, останалата част идва от румънски находища. Обаче делът на собствените източници спада, така че Румъния е чувствителна към всяка промяна в структурата на газовите доставки в страната.

Подобна промяна, която възбуди недоволствата, имаше през тази есен, когато цените на газта в Румъния бяха повишени и трябва плавно да се движат към средното за Европейския съюз ниво. Повишението на цените бе инициирано от добивното предприятие Petrom, което от две години е собственост на групировката OMV. Така OMV в Румъния попадна под обществен и политически натиск.

Договорът за покупката на Petrom трябва да бъде подложен на проверка, на което обаче OMV ще се съгласи единствено ако „целият енергиен бранш" също бъде разследван. Към отрасъла спадат също така Eon Ruhrgas и Gaz de France. Реакцията на Eon все още не е известна.