Поздравления за предстоящото членство на страната ни в Европейския съюз получи министър-председателят Сергей Станишев от директора на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за Югоизточна Европа, Кавказ и Централна Азия Оливие Декамп.
На работна среща двамата обсъдиха сътрудничеството с финансовата институция и програмите й, финансирани у нас, съобщиха от пресцентъра на МС.

Пред госта си премиерът подчерта, че страната ни се превръща във все по-атрактивна дестинация за чуждестранните инвеститори, а това е изключително важна предпоставка за повишаване на икономическото развитие и конкурентоспособността на българската икономика.

ЕБВР ще подкрепя страната ни в 4 ключови области - ефективното усвояване на средствата от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС, подпомагане на частния сектор, развитие на публично-частното партньорство в инфраструктурата, повишаване на енергийната ефективност и др.

Финансовата институция ще подкрепя предприемачите в подготовката им за влизане в общия европейски пазар и покриване на изискванията на съюза, съобщи правителствената пресслужба.

Другата важна инициатива на банката, свързана с усвояване на фондовете от ЕС, е създаването на Фонда за подкрепа на местните органи на управление - т. нар. ФЛАГ.

Целта е да се създаде специален фонд, който да подпомогне общините при разработването на проектите, както и съфинансиране от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС.

Директорът на ЕБВР за Югоизточна Европа, Кавказ и Централна Азия изтъкна, че международната финансова институция оценява отлично напредъка на България. Доказателство за доверието на ЕБВР е размерът на инвестициите й у нас. През 2005 г. капиталовложенията на ЕБВР у нас достигнаха рекордните 285 млн. евро. Общо 1,3 млрд. евро са инвестициите на ЕБВР у нас. 79% от тях са в частния сектор.

България е съучредител на ЕБВР. Тя бе създадена през 1991 година с цел подпомагане на прехода към пазарно ориентирана икономика на страните от Централна и Източна Европа. Акционери в банката са 60 страни-членки, Европейската общност и Европейската инвестиционна банка.