"Ексшефът на НАП закова Гриша Ганчев в съда" четем на първа страница във в. "Монитор"
Бившият шеф на НАП Красимир Стефанов закова вчера с показанията си в спецсъда ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев, че го е заплашил с убийство. От разпита на ексданъчен № 1 стана ясно, че смъртното послание било предадено чрез служителя в агенцията Недялко Чандъров.
Обвинението за закана за убийство на Стефанов е част от мегаделото, известно като „Захарната афера". Подсъдими по процеса са Ганчев, синът му Данаил и още 8 души. Според прокуратурата скандалният бизнесмен е ръководил престъпна група за укриване на данъци за над 700 хил. лв. чрез продажба на захар без фактури, произведена в заводите в Бургас и Девня, като е отправил и закани за убийството на тогавашния шеф на НАП. Събраните доказателства показват още, че групата е действала от януари 2012 година до задържането на шестима от участниците й на 10 май същата година.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Управляващите оттеглят спорните промени в данъчните закони" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Предложеният от финансовото министерство пакет от промени в данъчните закони претърпя пълно фиаско при консултирането му с партиите, които подкрепят кабинета. В резултат законопроектите ще бъдат драстично орязани, а най-спорните предложения ще бъдат оттеглени още преди внасянето им в МС.

За обратния завой се разбра след проведена във вторник среща между представителите на четирите партии във властта и финансовия министър Владислав Горанов. На нея е станало ясно, че основна част от предлаганите промени не срещат подкрепа. При обсъждането им обаче не е имало драми, а Горанов е бил много сговорчив, разказаха депутати.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„2000 бежанци напират пеша от Одрин към България", четем на първа страница на в. „24 часа"
Близо 2000 бежанци от два дни са се настанили в най-близкия до нас турски областен център Одрин и напират към България.
"Сирийците са се настанили на три места в града: автогарата, Центъра на града и край магистралата "Тем" за Истанбул. Обясняват, че целта им са държавите от Западна Европа.
Полиция и жандармерия веднъж спряха отправили се към България пешаци Те смениха посоката към Гърция, но отново не бяха допуснати да продължат пътя си.".
Прочети още от в. „24 часа"

"Вадят на светло зелените централи" е заглавиe от в. "Труд"
Представители на бизнеса ще влязат в бордовете на държавните енергийни дружества, обяви вчера вицепремиерът Томислав Дончев след среща на работодателските организации с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. На нея са обсъждани мерки срещу високите цени на тока.
"Нека колегите да видят какво се случва, нека още едни очи да гледат, ако някъде има свръхразходи, ако някъде има ненужни разходи, нека те да бъдат тези, които ще ни помогнат да го прекратим", коментира Дончев.
Прочети още от в. "Труд"

"Държавата пусна частния бизнес в управлeнието на енергийните дружества", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Работодателските организации ще участват със свои представители в бордовете на държавни енергийни дружества. Това е решено на среща между министър-председателя Бойко Борисов, министри от кабинета, председателя на енергийната комисия Делян Добрев с председателите на КРИБ Кирил Домусчиев, на АИКБ Васил Велев, който е представлявал и БСК, и на БТТП Цветан Симеонов.

Срещата беше организирана, след като преди седмица работодателите заплашиха с нова стачка, ако цената на електроенергията не бъде намалена от 1 ноември на нивата отпреди последното увеличение. От синдикалната организация КНСБ също подкрепиха провеждането на стачни действия.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Бизнесът не се мръщи на евтините бегълци", четем във в. "Стандарт"
Разпространеното във Фейсбук селфи на канцлера Меркел със сирийци по време на посещението й във федералното бюро за емигранти и бежанци в квартала Спандра, Берлин, са показни. За мен това е опит да се създаде образ на "хуманна Германия". Нещо повече - то е предварително замислен ход и цели да покаже могъществото на тази държава над останалите европейски страни. Някои европейски медии, останаха разочаровани от бежанците, които носят смартфони и междувременно бягат от войната и разрушенията. Според тези медии нуждата за приют и храна са приоритет, а телефоните са излишен лукс. Според мен те грешат, защото смартфоните, които са с вграден джипиес, помагат на бежанците да намерят пътища, далече от измамата на трафикантите.
Но да се върнем на селфитата и коментарите по Фейсбук. Прави ми впечатление един ярък коментар, който гласи: "Меркел в майчината си роля, а саудитският крал обявява финансово дарение за строежа на 200 джамии и Германия"! Истината обаче за селфитата е, че това е пропагандна кампания за сметка на бежанската трагедия.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Финансов глад в държавния транспорт", пише в. "Капитал Daily"
Истински финансов глад върлува в системата на държавните транспортни компании, стана ясно по време на заседанието на ресорната комисия в парламента. Накратко, Националната компания "Железопътна инфраструктура" не е в състояние да съфинансира проектите за ремонт на свои трасета, за които има отпуснати европейски пари. В същото време стратегията за оздравяване на БДЖ е блокирана, защото финансовото министерство отказва да я съгласува, което означава, че не гарантира отпускането на парите за нея.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Правителството и работодателите се договориха за реформи в енергетиката", пише в. "Сега"
Протестът на работодателите заради скъпия ток, обявен за края на този месец, вероятно ще бъде отложен. Това стана ясно вчера след тяхна среща с премиера Бойко Борисов, на която той им обеща пълна подкрепа. Представители на национално представените работодателски организации ще влязат в бордовете на държавните енергийни фирми. Те ще участват и в ценообразуването на електроенергията. Ще бъде наложен мораториум върху преференциалните цени на новите мощности. Ще бъде изпълнено и друго искане на работодателите - да бъде "начертана" карта на спешните промени в сектора.
Прочети още от в. "Сега"

"Поляци и унгарци спасили сезона", четем във в. "Монитор"
Поляци, унгарци, както и туристи от другите страни в Източна Европа са спасили отчасти отминаващия сезон по морето. Не е за подценяване и ролята на българите, които през тази година избраха да отдъхват на родното Черноморие. Това съобщи за „Монитор" деканът на факултета по Организация на туризма в Икономическия университет и член на Управителния съвет на варненската туристическа камара доц. Стоян Маринов. Статистиката сочи, че морската столица е посрещнала 12 хил. туристи повече от Полша и над 10 хиляди повече от Унгария. Очаква се ръст и на почиващите българи, с което ще се компенсира отчасти отливът на близо 100 хиляди руснаци, коментира той. Най-предпочитани за отдих са хотелите на първа линия до самия плаж, 3 и 4 звезди, както и разполагащите с басейни и развлекателни кътове. Варна обаче има какво да наваксва по линията на културно-развлекателния туризъм.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„REWE Group изтегля своя дискаунтър PENNY от България", пише в. „24 часа"
Ф окус върху сегмента на супермаркетите: BILLA България поема склада и, където е възможно, магазини
REWE Group се отказва напълно от дискаунт-бизнеса в България. До края на октомври 2015г. ще бъдат затворени всички магазини на PENNY в страната. Първият магазин на веригата в България беше открит през 2009 г. В момента към нея принадлежат 49 магазина. В международен план REWE Group ще продължи да развива веригата PENNY в останалите 5 страни, в които тя оперира - Австрия, Италия, Румъния, Чехия и Унгария.
В България REWE Group ще се концентрира върху сегмента на супермаркетите, в който е представена с търговската верига BILLA. Част от филиалите на PENNY, както и логистичният й център в Столник (до София в Община Елин Пелин), ще преминат към BILLA. В момента към търговската верига BILLA, част от REWE Group, принадлежат 92 супермаркета.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Какво се крие зад говорилнята за "Южен поток"", пише в. "Стандарт"
Вече почти 9 месеца в България продължават споровете около причините за отмяна на проекта "Южен поток". Обявявайки това решение, президентът на Русия Владимир Путин посъветва българските партньори да търсят компенсация за пропуснати ползи от Европейската комисия, по разпореждане на която българското правителство замрази проекта. "И ако България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, тогава нека поне поиска от ЕК пари за пропуснати ползи, защото само преките доходи от транзита биха внасяли в бюджета на България не по-малко от 400 млн. евро годишно", подчерта президентът на РФ през декември 2014 г. Неотдавнашните изказвания на Владимир Путин за България, от 17 август, станаха нов повод за разговори относно проекта "Южен поток". "Това е факт (членството на България в НАТО). Решението е взето, това е избор на българския народ. Ние се отнасяме към него с уважение и ще работим с България, въпреки всички трудности при реализацията на проектите, в това число и в областта на енергетиката, като например "Южен поток", заяви Путин. Тези изказвания за готовността за продължаване на сътрудничеството предизвикаха нова буря от коментари и обсъждания на отменения проект. Политиците и експертите в България бяха учудени от доста положителния тон на тези изказвания.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Как живее другата половина от Европа"
пише в. „Труд"
Унгарците са били бежанци, преди 20 години са посрещали бежанци, но днес не знаят какво да мислят за бежанците. Мигрантите не искат да останат в страна, където местните живеят бедния си животец.
Мъчително е да се гледа как бежанци се хвърлят на релсите на унгарска жп гара, както го направиха в началото на септември, когато влакът, който си мислеха, че ще ги откара до Австрия, бе спрян от полицията в Унгария, за да бъдат прехвърлени в лагер за задържане. Причината за отчаянието на мигрантите е, че не искат да останат в страната, където унгарците са обречени да живеят бедния си животец.
Аз самата често съм се чувствала така - да ми иде да се хвърля под влака само като си помисля, че съм унгарка. И мнозина изпълнени с меланхолния мои сънародници успешно са го правили. Хората, идващи от Сирия, определено не са настроени самоубийствено. Те са гладни за живот. Само че не вярват, че могат да го намерят тук.
Прочети още от в. „Труд"