Ги Каден от Европейската централна банка е споделил по-рано днес, че е време САЩ да се погрижат за прекалено слабата си валута, а не само да повтарят, че се придържат към политика на силен долар. Според него, ЕЦБ не може да направи много, за да противодейства на прекалено скъпото евро, тъй като инфлацията в Еврозоната остава сериозен проблем.

„Нещата вече стават опасни, като топката е изцяло в американските институции, които трябва да се погрижат за прекалено евтината си валута", споделил е Каден пред белгийско радио тази сутрин. „За пръв път от дълго време насам, икономическият растеж на Европа е по-висок от този в САЩ, което е основна предпоставка за поскъпване на еврото", продължил е той.

Припомняме, че заради твърде скъпата европейска валута, бизнесът започна да се оплаква от неспособността си да се конкурира на международните пазари с евтината американска продукция. Европейският износ към САЩ също е силно засегнат, в следствие на по-ниската покупателна способност на американците.

ЕЦБ за разлика от американския ФЕД е приела за свой топ приоритет борбата с инфлацията. Тъй като ценовият натиск все още е сериозен, европейските банкери отказват да намалят лихвеното ниво, с което биха обезценили рекордно скъпата си валута, но и биха изпуснали инфлацията от контрол.

Веднага след неговите думи, еврото върна част от натрупаните си печалби към долара, като в момента европейската валута се разменя за $1.5180. Все още обаче пазарът остава силно "мечи" настроен за долара с оглед наближаващата американска рецесия и очакваното ново агресивно понижение на лихвите от ФЕД на 18 март. Спекулантите купуват евро заради относително добрите икономически данни от Еврозоната и с оглед високата инфлация, която няма да позволи на ЕЦБ да намали лихвеното ниво.

От техническа гледна точка, единствено задържане на курса Евро-долар днес над 1.5160/45 близката подкрепа и последващо покачване над 1.5200/20 близките оферти продава за еврото, ще доведе до нов опит за подновяване възходящото движение към 1.5230/40 и обратно към 1.5275 вчерашния пореден рекорден връх за еврото.