Очаква се днес Европейският парламент на пленарна сесия да гласува доклада на Джефри Ван Орден за напредъка на България.

В него той призовава за преразглеждане датата за затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй". Без каквито и да било компромиси с безопасността, която остава абсолютен приоритет, Европейският съвет трябва да е готов да разгледа гъвкаво дата за затваряне на 3 и 4 блок, пише в доклада на Ван Орден.

По думите му особено важно е България да осигури снабдяване с електроенергия, достатъчна за бъдещите нужди на страната и региона и да развие нови производствени мощности на базата на конкурентни енергоизточници.

Външната комисия на Европейския парламент гласува преди седмица да има осеммесечно отлагане на затварянето на блокове ІІІ и ІV на АЕЦ "Козлодуй. За да влезе в сила тази препоръка, днес Европарламентът трябва да я гласува.

Европейската комисия ще приложи предпазната клауза „Правосъдие и вътрешен ред" спрямо България и Румъния във всеки един момент, в който прецени, че това е необходимо. Това заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен в Европарламента в Брюксел, който обсъди докладите за напредъка на двете държави.

Сред препоръките на ван Орден са максимална прозрачност в приватизацията, търговете и обществените поръчки, засилване ролята на институцията омбудсман, за да може тя да стане коректив на администрацията и действащ антикорупционен механизъм и премахване на оставащите невидими бариери пред чуждестранните инвеститори.

Докладчикът призовава и за гаранция, че средствата от европейските фондове ще бъдат правилно управлявани, а администрацията ще направи достъпа до тях разбираем и лесен за хората.

Европейската комисия ще продължи да наблюдава отблизо реформата в съдебната система, както и борбата срещу корупцията и организираната престъпност в България и Румъния", заяви вчера в Брюксел комисаря по разширяването Оли Рен.

Той определи докладите на Джефри ван Орден и Пиер Московиси за напредъка на България и Румъния балансирани.

Искам да поздравя двете държави за историческо постижение да се присъединят към ЕС на 1 януари 2007 година, подчерта Рен като уточни, че ключът към техния успех е бил в съчетанието между собствените им усилия и силната подкрепа на всички европейски институции.

Според еврокомисаря по разширяването България е постигнала напредък по отношение на граничния контрол, ограничаването на контрабандата на хора и оръжие, както и реформата на съдебната система. Той смята, че у нас е постигнат прогрес при модернизирането на институции за лишаване от свобода и демонстрира активна борба с корупцията.

Той напомня, че и двете държави трябва да докладват редовно за постигнатия от тях напредък, информира Дарик радио.

Първият доклад трябва да бъде представен на Европейската комисия до 31 март догодина, след което комисията ще докладва на Съвета и Европарламента до юни 2007 година. Съветът на Европа ще направи преглед на ситуацията в двете новоприети държави през юли 2007 година.