С богата изложба от цъфнала флора и процедурни закачки започна тържественото заседание на новия Столичен общински съвет. Залата, където заседават общинарите и фоайето пред нея по случай тържествен повод бяха превърнати в своеобразна ботаническа градина.

Областният управител на София Данаил Кирилов поздрави в началото новоизбраните общински съветници, изтъквайки, че софиянци очакват от тях упорита ежедневна работа. „Борете се за София и гражданите ще ви уважават", подчерта той и призова: „Бъдете честни към хората."

Той заръча на общинарите да бъдат мъдри и ревниви в защитата на обществения интерес.

Общинската избирателна комисия пък официално връчи удостоверенията на общинските съветници за техния избор. Те положиха клетва и подписаха клетвените си листове.

Общинарите от ГЕРБ - на крака и с бурни аплодисменти, посрещнаха кмета Йорданка Фандъкова, която също положи клетва като столичен градоначалник.

Изборите свършиха, време е за работа, заяви тя и благодари на софиянци, дали гласа си за развитието на града.

Йорданка Фандъкова призова общинските съветници за здрава работа в интерес на София и столичани. „Готова съм да работя с всеки от вас, който има добри предложения, заяви тя и допълни: „Добрите решения нямат партиен цвят."

Столичният кмет настоя всеки общински съветник, който има сигнали за нередности да ги подава до нея или до компетентните органи. По думите й корупцията се бори не със слухове и подмятания, а с постоянен контрол.

Ще заложим на строга финансова дисциплина, заяви още тя и обеща с европейски средства да се модернизират градският транспорт, училищата, детските градини и болниците в София.

Ще продължа да разчитам на моя екип, каза Фандъкова. „Да работим със сърце за нашия град," призова тя в края на тържественото си слово.

Закачки между управляващи и опозиция предизвика точката от дневния ред за избор на председател на СОС. От ГЕРБ предложиха досегашния Андрей Иванов. От БСП контраатакуваха с номинацията на Георги Кадиев.

Владимир Каролев от НДСВ заяви, че е против Андрей Иванов и затова предложи Валя Чилова от ГЕРБ. Тя си направи отвод. Тогава Каролев предложи Орлин Алексиев от ГЕРБ. След като и той отказа да се включи в битката, Каролев предложи друг гербер - Николай Стойнев. След третия отвод Каролев „миряса" и се отказа да дразни колегите си с нова номинация.

Така в битката останаха Андрей Иванов и Георги Кадиев.

Искаме да бъдем алтернатива на г-н Иванов, заяви преди гласуването Георги Кадиев. Той каза, че е готов да оттегли кандидатурата си, ако от ГЕРБ номинират друг на мястото на Иванов.

В крайна сметка от 60 гласували, с 34 гласа „за " Андрей Иванов бе избран за председател на СОС.  Кадиев получи 17 гласа. Имаше и 9 недействителни бюлетини.

Днешното заседание на СОС бе белязано и с известни „аварии." Копчето на асансьора за 5-ия етаж, където е заседателната зала бе блокирано. Столичанин пък бе дошъл на мирен протест. Той носеше плакат с надпис: „Без гражданите клетва не може."