В присъствието на вицепремиера и министър на външните работи на България Ивайло Калфин и на българския посланик в Париж Ирина Бокова Френският сенат ратифицира снощи с единодушие Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз.

С това процедурата по ратификацията на документа във Франция приключи, съобщиха от пресцентъра на МС.

На 27 юни т. г. той бе приет също с единодушие и от Националната асамблея. Предстои президентът на Франция Жак Ширак да издаде указ за влизането на закона в сила.

Изказванията на сенаторите акцентираха върху факта, че приемането на България и Румъния в голямото европейско семейство е станало възможно благодарение на огромните усилия, положени от двете държави за извършване на необходимите реформи.

Членството на България в ЕС и нейната последователна и конструктивна политика на Балканите ще допринесе за заздравяване на климата на доверие и разбирателство в региона, изтъкнаха френските сенатори. 
Председателите на различните комисии подчертаха огромният напредък, постигнат през последните месеци от страна на България и Румъния по пътя на изпълнението на критериите, поставени от Европейската комисия.

Вицепремиерът Ивайло Калфин благодари на френската страна за нейната последователна подкрепа за членството на България в Съюза на всички етапи от преговорния процес.

Той подчерта, че присъединяването на нашата страна към ЕС коренно ще промени възможностите за нейното развитие и се посреща с огромен ентусиазъм от българския народ.