Френските самолети, които ЕС прати в помощ на България за потушаването на пожара в Рила вече са запуснали четири - пет пъти вода над засегнатите райони, съобщава news.bg.

Самолетите зареждат вода от язовир Искър в участъка от стената до местността Щъркелово гнездо от 9 часа тази сутрин.
Районът в язовира, от където се черпи вода е отцепен. Изведени са всички рибарски лодки и туристи от района, съобщават от Министерството на извънредните ситуации (МИС).

В гасенето участват и три екипа на МИС от София, Благоевград и Пловдив.
Спасителите проправят просеки, за да не се разпространява пожара.

Френските машини са с вместимост на водния резервоар 6 тона.
Те имат нисък подход и извършват пожарогасителни дейности при скорост на летене 130 км/час и височина 410 метра от повърхността на пожара.

Огнеборците не позволяват на огнената стихия да се прехвърли към други части на планината или към частни и вилни имоти, каза главен комисар Николай Николов, директор на „Национална служба пожарна безопасност и защита на населението", съобщава Дарик.

Николов съобщи, че двата френски самолета, които влизат в действие, ще черпят вода от язовир "Искър".

Няма промяна от вчера, контролираме периметъра на пожара. Колегите от нощно дежурство докладват, че днес има съвсем малък участък със суха трева - около 500 кв. м., който е новозасегнат, съобщава Николов.

Усилията на всички 250 души позволиха да бъде локализиран пожарът и до момента не сме му позволили да обхване нови площи и гори. Не мога обаче да твърдя, че пожарът е потушен. Докато не угасне и последният пламък ще има риск за гората в Рила, категоричен е пожарникарят.

На въпрос относно информация за пострадали пожарникари, Николов заяви: Да, теренът е изключително тежък, вече пето денонощие продължаваме работа. Нашите служители, въпреки че са изключително подготвени и те са хора и те се уморяват.

За радост няма тежко пострадали. След получаване на първа лекарска помощ са настанени по домовете си за лечение. Ранен е полицай, които е разкъсал връзки, пожарникар, който е изкълчил глезена си, друг, който има контузно-порезна рана на дясната длан и четвъртият, който е обгазен.