Изслушване на премиера Бойко Борисов по проекта АЕЦ "Белене" поиска Мартин Димитров от Синята коалиция. Една от най-важните теми за българския парламент е АЕЦ "Белене", посочи като аргумент за искането си той, предаде от парламента репортер на News.bg.

Според лидера на сините трябва да се обсъди от парламента бъдещето на проекта.

Имаме три опции - спиране на проекта, ново удължаване на споразумението с руската страна и третата най-неблагоприятна опция - решение за строителство на Белене, обясни синият лидер.

Да припомним, същата теза Мартин Димитров разви и вчера на традиционната пресконференция в централата на партията.

Въпросът е кой взема това решение, подчерта Мартин Димитров. Според сините едно такова важно решение, като изграждане на нова атомна централа трябва да се взема не еднолично от министър-председателя, а в съгласие със законодателния орган. Настояваме да се проведе дабат тази седмица, в който ден е подходящ за българския премиер, изтъкна Димитров.

Сините искат Бойко Борисов да представи на депутатите първите резултати от доклада на консултанта HSBC. На вчерашния брифинг сините обявиха, че докладът е предаден, но правителството го крие.

Да се вземе едно сериозно и отговорно решение от българското Народно събрание, настоя синият лидер. Той се обърна със специален призив към управляващите "Искам да ви припомня, че тройната коалиция вземаше решения на тъмно, вие като тях ли ще постъпите".

Очаквано предложението не мина и не влезе в дневния ред на НС за седмицата. От 144 гласували, „за" бяха 50, 37 "против", 57 "въздържал се".