Според изследване на германската бизнес медия Handelsblatt със съдействието на Института за икономически проверки, германските акционерни дружества заплащат средно 28.2% отчисления за държавата, а това е с близо десет процента по-ниско от теоретичната осреднена данъчна квота - 38.6%.

Извадката на изследването включва 130 акционерни дружества от промишлеността, търговията и сектора на услугите в Германия. От тях 92, или ¾, заплащат по-ниски от средно теоретичното ниво данъци за държавата. Така федералния бюджет и общините се лишават от 7.3 мрд. €. Събрани са близо 27 милиарда евро данъци за 2005 година.

Предприятията се възползват от редица законови възможности за намаляване на данъците като амортизации и по-ниските данъчни ставки в чужбина. Енергийният концерн RWE например използва възможността да отчита печалбите си в чужбина, при по-ниски данъчни ставки, освен това оперира в освободени от данъци начинания и така в крайна сметка заплаща 1 милиард вместо 1.5 милиарда евро.

За различните предприятия данъчните ставки варират от 0 до 209%. Lufthansa, поради доброто счетоводно управление и т.нар. латентни данъци плаща само 2.9% за държавата: 25 вместо 250 млн. €. Това, че отчисленията за държавата от страна на самолетния концерн възлизат на 65 милиона, се дължи на поети преди ангажименти, които трябва да се изпълняват сега.

Volkswagen и BMW също са сред фирмите, плащащи по-малко на държавата: съответно 34.9% и 31.5%.