Последните данни показват, че 2006 е поредната година с рекордни печалби за корпорациите. По информация на сп. Форчън, акциите на 500те най-големи компании, включени в индекса на Standard and Poor's, през миналата година са се повишили с 16%. По време на годишните срещи на компаниите това може би дава повод за банкет, но всъщност е един от няколкото проблясващи сигнала за опасност за инвеститорите. И ето защо.

На първо място, печалбите са 12% от Брутния вътрешен продукт, най-високо ниво от 1960те и 3% над средните стойности от 9% в историята на следенето на този показател. Следователно е твърде невероятно печалбите да продължат да нарастват със същото темпо.

На практика по-прецизните изследвания установяват, че печалбите на публично търгуваните компании нарастват с по-малко от 2% средно за година, като се отчете и инфлацията. Така че най-вероятно е за следващите няколко години ръста на печалбите рязко да спадне.

Второ, точно сега акциите са извънредно скъпи. S&P продава на коефициент цена/печалби равен на 18, базиран на печалбите от изминалите четири тримесечия. Но да си спомним, че тези печалби тогава бяха на рекордно равнище. Съответно акциите изглеждат изкуствено евтини.

За да се определи каква е цената, която действително трябва да се заплати за долар печалба, е по-удачно да се сравнят днешните цени със средните печалби за последните десет години. Формулата в този случай ще включва големите смущения в печалбите и съответно пазарната цена на акциите няма вече да изглежда надценена или подценена.

След като изглади стойностите на печалбите, хедж фондът Asness получава индекс цена/печалби за S&P 500 от близо 25, което е много над историческата средна стойност 14 или 15. Опасно е да се купуват акции на високи цени - скъпо купената ценна книга е билет за ниска възвращаемост в бъдеще.

Трето, дивидентите са изключително ниски, което най-често се оказва сигнал за надценени акции. Дивидентите сега са 1.8%, по-малко от половината от историческата средна стойност за изминалото столетие. Една от причините за това е високата стойност на коефициента цена/печалба, другата е, че компаниите искат да задържат по-голямата част от печалбите си.

Ако компаниите реинвестираха печалбите си, високите цени можеха да бъдат някак си оправдани. Но изследването на Asness показва, че задържането на изплащането на печалбите води до по-нисък ръст на печалбата, а не до по-висок. Ако продължим да търсим обяснения, ще разберем, че мениджърите проявяват склонността да пръскат запазените печалби за скъпи не толкова нужни поглъщания.

Така че каква възвръщаемост може да се очаква от акциите в настоящия момент? Вземете 1.8% дивидент и 4.5% ръст на печалбата, включвайки инфлацията, и може да очаквате да спечелите от портфейла си 6.3% или нещо подобно. Това при положение, че печалба/цена остане там, където е сега. Но е изключително възможно цена/печалба - и цените на акциите - да падне, повишавайки дивидентите и давайки на инвеститорите прозорец да купуват на по-ниски цени.