Голямо петролно петно е достигнало днес до Варна. Петролният разлив се намира до един от най-големите плажове на морската столица - този в квартал "Аспарухово", информира БГНЕС. За сега не е известен източникът на замърсяването.

Установено е, че в морето се е разлял мазут и нефт. За това са сигнализирали ученици, които са на лагер в района. В момента плажът на „Аспарухово" е затворен и спасителите не допускат плажуващи на него.

10 на 10 метра е петролният разлив, каза директорът на "Гражданска защита" Нели Ганева. Специалистът уточни, че петното се намира в близост до тренировъчното голф игрище. В момента там се намира екип на "Гражданска защита", а плажът е затворен и спасители не допускат летовници до морската вода.

Нели Ганева каза още, че всеки момент ще изтегли подчинените си служители, защото по Закона за защита при бедствия борбата с нефтените разливи трябва да се извърши от община Варна. Тя също така трябва да поеме и разходите за депонирането на чувалите с мазут.

Сигналът за инцидента е бил подаден тази сутрин на областния управител адмирал Христо Контров. Взети са проби от замърсения район и резултатите от тях ще станат известни до три дни.

Нефтените петна във Варна:
Сигнал за нефтено петно беше подаден на 24 юли тази година, като петното беше локализирано в района на Варненската корабостроителница.

Замърсяването се установи, че е било причинено от зареждането на кораб "Адалберт Антонов" с мазут от бункеровчика "Агамемнон".

От Изпълнителна агенция "Морска администрация съобщиха, че ще бъде съставен акт на причинителя на замърсяването след разследване на инцидента. Глобата за такива нарушения достига до 150 000 лева.

На 30 май също бе установен нефтен разлив, но чрез сателитни снимки. Космическите снимки в руския сайт www.blacksea-online.com., показаха петно с размерите на Варненския залив, на 80 километра от нос Емине.