Гръцкият парламент ратифицира споразумението между правителствата на Русия, България и Гърция за сътрудничество по строителството и експлоатацията на нефтопровода Бургас-Александруполис.

Както потвърди ИТАР-ТАСС, в парламента на Гърция своя вот "за" споразумението дадоха депутатите от управляващата дясноцентристка партия  Нова демокрация и главната опозиционна партия Общогръцко социалистическо движение (ПАСОК).

"Против" гласуваха депутатите от комунистическата партия на Гърция и неголямата опозиционна коалиция на левите сили и еко партията.

Нова демокрация разполага със 164 гласа в 300-местния парламент, ПАСОК - със 114. Комунистическата партия има едва 12, а коалиционните леви сили  - 6. Има и 4 независими депутати.

Министърът на развитието на Гърция Димитрис Сюфас, в изявление пред парламента подчерта, че споразумението за Бургас-Александруполис превръща Гърция в енергиен възел в региона.

По думите на Сюфас споразумението се явява колективен резултат от работата на министерствата на развитието и на външните работи на Гърция, които са продължили усилията на предишното гръцко правителство.

Споразумението трябва да се ратифицира от парламентите и на трите държави, подписали документа. Гръцкият парламент направи това първи.