„С новият завод за строителни смеси у нас, немското присъствие сред чуждестранните инвеститори в страната ни все повече се засилва", каза министърът на външните работи Ивайло Калфин, който присъства на първата копка в с. Мировяне.

Калфин допълни, че с тази първоначална инвестиция на „Хенкел" в размер на 12 млн. евро, немските инвестиции в страната са достигнали сумата от 1 млрд. евро.

От своя страна кметът на София Бойко Борисов, който също участва в първата копка на завода, заяви, че жителите на Мировяне трябва да са радостни, че подобен крупен инвеститор е решил да създаде заетост в тяхното населено място.

По време на откриването Борисов пожела „Хенкел" да се превърне и в спонсор на стадиона в с. Мировяне.

Инвестицията в проекта за първата година ще възлиза на 12 милиона лева и ще бъдат открити най-малко 40 нови работни места през същия период, съобщават от общинския пресцентър.

Изградената със средства на Хенкел улична и водоснабдителна мрежа в района на производствената площадка ще остане собственост на Столична община.

Основната част от продукцията на завода ще бъде предназначена за българския пазар.

В региона на Централна и Източна Европа Хенкел има подобни производствени звена в Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Украйна, Беларус, Гърция, Турция.

Фирмата присъства активно на българския пазар от 2000 г. чрез дъщерното си търговско дружество Хенкел България ЕООД.

След петгодишна активна търговска дейност, компанията заяви сериозните си намерения да присъства на българския пазар и с производство.

Предпоставката за изграждането на производствените мощности в страната е както динамичното развитие на строителстовото и строителния пазар, така и перспективата за привличане на чужди инвестиции в недвижимите имоти.

Международният концерн за козметика, перилни препарати, материали за строителството и индустриални лепила планира да завърши своя завод за сухи строителни смеси през юни 2007 г.