Ху Дзинтао, китайският президент, в сряда прекъсна визитата си в Италия, където възнамеряваше да присъства на годишната среща на Групата на седемте водещи развити индустриални държави и Русия, която от формата Г8 беше разширена до формат Г14 (с т.нар. Г5 - Бразилия, Индия, Китай, Мексико и Южна Африка, както и Египет).

Продължаващите вече три дни етнически вълнения в западен Китай, в автономния регион Ксинянг, населен основно с изповядващи исляма уйгури, които влязоха в конфликт с имигрантите от народността хан, от която е й по-голямата част от населението на страната.

Очакваше се Ху, който все още не е дал официално изявление относно кризата, да повдигне въпроса за статута на долара като глобална резервна валута и да го използва като коз за натиск за увеличаване на ролята на Китай и другите водещи развиващи се икономики в международната парична политика.

Според правителствената информационна агенция Синхуа той вече е бил в Рим, когато е взето спешното решение за връщане в Китай, след като в събота и в деня, повече от 150 души, предимно от народността хан са били убити при размириците в Ксинянг.

Полицията и армията вече са предприели действия за спиране на насилието в гр. Урумчи, столицата на региона.

Вчера хората от хан, защитени от правителството излязоха на улиците, за да търсят отмъщение срещу мюсюлманите.

Етническият конфликт в областта, която е една от най-бедните в Китай, датира от столетия, но през последните месеци се изостря под натиска на кризата и разпределението на средствата от правителствените икономически стимули, от местните власти, основно сред представителите на народността хан.