Всички полети, пристигащи или заминаващи от летище в ЕС, ще бъдат включени от 2012 г. в схемата за търговия с квоти на ЕС, прие на второ четене Европейският парламент. Това ще се отнася и за междуконтиненталните полети.

85% от квотите за емисии ще бъдат разпределени безплатно, докато 15% ще бъдат продадени чрез търг.

Целите за намаляване на емисиите ще бъдат изчислени на база средните годишни емисии на авиационните компании за периода 2004-2006 г. По време на първия период (2012 г.) емисиите от авиацията трябва да бъдат намалени с 3%. По време на втория период (от 2013 г..) целта е да се постигне намаляване с 5%. 

Полетите с научноизследователска цел са изключени от схемата. В нея не участват и малките авиационни компании (с по-малко от 243 полета за три последователни четиримесечни периода).

Новите промени няма да засегнат авиационните компании, произвеждащи малки емисии парникови газове (по-малко от 10 000 тона емисии за една година).

Приходите от търговете за квоти ще бъдат използвани за намаляване на емисиите на парникови газове и за финансиране на научни изследвания за екологично чист въздушен транспорт.

Част от събраните средства ще отидат и за мерки срещу обезлесяването в развиващите се страни, както и за видове транспорт (железници и автобуси), които произвеждат малки емисии парникови газове.