Индия ще вземе назаем рекордните 4.51 трилиона рупии ($93 млрд.) за финансиране на бюджетните разходи за пътища, електрификация и помощи за бедните, обявиха днес от финансовото министерство на страната. Акциите, облигациите и местната валута рязко поевтиняха след това, съобщи Bloomberg.

В бюджета за фискалната година до март 2010 г., от финансово министерство на четвъртата по големина азиатска икономика очакват увеличение на фискалния дефицит до 16-годишен връх от 6.8% от брутния вътрешен продукт, при предишни прогнози за 6%. Освен това от правителството ще  "рационализират" косвените данъци върху стоки и услуги.

Правителството на министър-председателят Манмохан Сингх изразходва повече, за да стимулира икономическия растеж и да намали бедността в една нация, където недохранването е по-сериозен проблем, отколкото Под-Сахарна Африка.

Инвеститорите се опасяват, че нарастващия бюджетен дефицит може да доведе до понижения на кредитния рейтинг на страната.

От Moody’s Investors Service дават рейтинг на индийския суверенен дълг от Ba2 или с две нива под инвестиционната скала, докато рейтингът на Fitch Ratings за дългосрочния индийски държавен дълг е BBB-, най-ниското ниво на тяхната инвестиционна скала.

Днес в Бомбай основният борсов индикатор BSE SENSEX 30 се понижи с 5.83%, до 14 043.40 пункта, в същото време местната валута поевтинява с 1.2% до 48.46 рупии за долар. А доходността на държавните облигации с 5 г. падеж нарасна с 23 базисни пункта до 6.46%.