На международните валутни пазари днес се случиха доста интересни и малко-объркващи движения. Все още е трудно за инвеститорите да си обяснят, защо доларът поскъпна след серията по-слаби данни за БВП на Америка за второто тримесечие.

Според някои от пазарните дилъри, голям процент от спекулантите, които продаваха долара по-рано днес спрямо еврото, са покривали късите си позиции след липсата на негативна реакция за долара от слабите данни. Анализатори обясняват тези техни действия, с често срещаното на пазара „купуване на евро/долар при слухове (преди да излязат данните) и продаване при факти".

Отново по пазара тръгна слуха за голям хедж-фонд, който е пред фалит и ликвидира масово позициите си в американски дългови книжа и къси позиции на долари, за да покрие марджина си. Това се отразява като огромна подкрепа на щатската валута и я закрепя във високите нива.

За момента спадът на евро/долар се ограничи при нивото 1.2690 долара, като от тук нататък ще се търси прицелване на стопове под 1.2690. Само тяхната отмяна ще увеличи натиска на европейската валута към следващите оферти купува разположени в нивата 1.2670/50.  

В 17:00 днес изтекоха опции в спот нивото 1.2700, като от тук нататък еврото ще започне да се движи по-уверено. Близка първа техническа съпротива е разположена при 1.2700/10, която представляваше подкрепа по-рано днес. Единствено покачване на единната валута над тази съпротива ще отвори пътя за нов тест на офертите продава при 1.2730/40.

Ревизираният доклад за БВП на САЩ за второто тримесечие потвърждава забавянето на американската икономика. Тези данни няма как да бъдат в подкрепа на долара от фундаментална гледна точка, въпреки че пазара е на мнение, че икономическото забавяне на САЩ вече е „отработено" и вече се търсят сигнали за бъдещо задълбочаване на спада и дори рецесия! Ако най-негативните прогнози на анализаторите се сбъднат, можем да станем свидетели на понижение на лихвеното ниво от ФЕД в началото на 2007 г.