Остаряла правна рамка спъва разрешителните за преминаване на товарни автомобили. Това стана ясно от думите на вицепремиера Даниела Бобева пред НС по повод кризата с превозвачите ни на турската граница.

Двустранните ни отношения в автомобилния транспорт са регламентирани от спогодба от 1977. Съгласно спогодбата компетентните органи определят годишен контингент от разрешителни, каза Бобева.

По думите й за последно този контингент от разрешителни между България и Турция е договорен през 2012 година. От обяснението й пред депутатите стана ясно още, че не сме се съгласили с предложението на Турция от 2013 г. за квотите за настоящата 2014.

Следват няколко срещи с турската страна, без да се постигне решение. По своя инициатива през ноември 2013 година турската страна изпрати част от разрешителните, договорени през 2012, обясни Даниела Бобева.

Съответно и ние сме дали по-малко разрешителни. Едностранно турската страна заявява, че ще счита отпуснатите за нашите превозвачи разрешителни за невалидни, ако не й предоставим пълното количество квоти. Така и става.

По същия начин реагира и България на 1 февруари 2014. На 7 февруари Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" за пореден път иска спешна среща с турската страна по казуса и преустановяване на забраната за преминаване. Такава среща е насрочена за 21 февруари.

Даниела Бобева каза още, че при среща с българските превозвачи, те са поискали страната ни да не предоставя пълния обем разрешителни на Турция, докато турската страна не седне на масата за преговори. Транспортните ведомства на двете страни също са в непрекъснат диалог, стана ясно от доклада на вицепремиера.

Ще искаме по-голям брой квоти за превози в трети страни, както и да отпадне фактурата като документ, определящ вида на превоза, както и ще настояваме за либерализиране на режима за преминаване. Страната ни е поискала отпушване на трафика до срещата на 21 февруари. Отговор няма. Водят се активни преговори за предварителна среща по темата преди 21 февруари.

В кулоарите на НС тя каза още, че заместник-транспортният министър отива днес следобед на среща с превозвачите, които са на границата. Ние подкрепяме българските превозвачи в исканията им за равнопоставеност, категорична бе Бобева.

Тя е убедена, че ще се намери все пак решение на казуса. Омръзна ни всяка година едно и също, искаме трайно решение, заяви Бобева.