Собственик на американска база за балистични ракети обяви на търг имота си по ebay, съобщиха от gizmodo.com.

Цената от $1.5 млн. включва бившия въздушен комплекс Larsen с намиращите се в него обезвредени ракети -собственост, която рядко може да бъде открита, на който и да е пазар за недвижими имоти.

Без да смятаме площта на тунелите, имотът е разположен на 43 000 кв.м. функционална площ, към които си причисляват 18 подземни помещения със силози с дълбочина от 5 метра. С тези екстри  купувачът едва ли ще може да се оплаче, че собственикът е пуснал ядрените ракети с отстранени бойни глави.

Електрическата инсталация и канализацонната система имат нужда от освежаване, но пък в два от силозите все още могат да се открият около 3-метрови ракетни конструкции.

В допълнение на това вървят складови помещения за ракетно гориво, радари, купообразен контролен център, който е с дължина 3 метра и още по-обширна захранваща станция.

Базата е била построена през 1950 год. близо до езерото Моузес в по-отдалечената част на Вашингтон. Продавачът Бари Хочкис, бизнесмен от Лос Анджелис, я е закупил преди 10 години като е използвал имота главно за за разходки със семейството и приятелите си през лятото. Той шеговито споделя :"Винаги ми е приличала на голям подземен търговски център, който се нуждае от обзавеждане".

Военните съоръжения в комплекса са били премахнати през 70-те, след като американското правителство е напуснало базата.

Според собственика, наскоро е имало около 18 други бази за балистични ракети и всички са се продали като топъл хляб. В уебсайта missilebases.com се продава и друга база, намираща се в Денвър Колорадо, като описанията на такъв тип имоти са най-често „крепости на 20 век влагащи нов смисъл в концепцията за „убежище".