Негативният старт на борсовата търговия в четвъртък се запази до края. От общо 95 търгувани позиции днес 53 отбелязаха спад в средната си цена, едва 38 бяха на положителна територия и 4 останаха без промяна.

Завръщането на мечия пазар беше регистрирано и от четирите основни индекса на БФБ-София. SOFIX се раздели с 0.79% до 848.740 пункта. Най-голям спад днес отбелязаха BG40 и BGTR30. Широкообхватният измерител BG40 намали стойността си с 1.047% до 205.110 пункта, а BGTR30 регистрира спад от 1.10% до 556.73 базисни точки. Имотният индекс пък беше с 0.91% надолу до 80.95 пункта.

Сключените сделки през днешната борова търговия се върнаха на нива от началото на месеца, като те възлизат на 754 сделки, което показва и ниска борсова активност. Една от възможните причини за това е и невъзможността днес клиентите на COBOS да участват в маржин поръчките и късите продажби в пълния си капацитет.

Въпреки това оборот на пода на борсата в четвъртък възлиза на 10.18 млн. лв., като 67% от него бе формиран в редовната търговия. За окрупняването на предложените за търговия ценни книжа подсказва и спадът от 8% при емисиите сравнение с предходната борсова сесия.

Същевременно се наблюдава запазване на процентното отношение на заменяемите акции, който е между 25 и 28%.

Броят на печелившите спрямо губещите компании бе със съвсем лек превес на губещите, което обуслови и червеният цвят на индексите за днес. При констатирания спад в класацията по брой сделки като цяло едва 4 компании, бяха близо до границата или надхвърлиха границата от 50 сделки.

Водачеството днес бе в ръцете на Еврохолд България АД с чийто акции се сключиха 62 броя сделки и в тях бяха изтъргувани близо 3600 хил. от книжата на компанията на средна цена от 3.48лв. за брой. Регистрирания спад бе с 3.60% за деня.

Силно поевтинелите в последните няколко седмици акции на Зърнени Храни България АД, днес пребориха негативизма и успяха да покачат, макар и с минималните 0.73% за днес до 1.51лв. Това стана благодарение на това че основните изтъргувани за деня пакети бяха прехвърлени именно на цени над 1.50 лв.

Ударилите дъно преди седмица 20лв. книжа на Оловно - цинков комплекс АД, продължиха да стопяват негативизма и записаха втора поредна сесия с повишение на средната цена. Днес те регистрираха ново повишение от 4.19% до 24.06лв. за ценна книга.

В подкрепа на най-стария борсов измерител бяха и акциите на М+С Хидравлик, добавили нови 6.15% към средната си цена от 7.40лв., като максималната постигната за днес цена потропа на прага на 8-те лева.

Покачващото за 4-та поредна сесия дружество привлече погледа на инвеститорите които побързаха да се включат в откриването на дълги позиции в най-повишаващата се акция в състава на сините чипове.

Труден продължава да бъде престоят на присъединилите се към индекса акции на Енемона, като записаха нова поредна сесия и загуба в цената до 14.81лв. или спад от 0.12% спрямо вчера.

Акциите на еталона за ликвидност на БФБ, Химимпорт бяха също от поредицата губещи за днес губейки минималните 0.29% до 5.85лв. средна цена, при почти двойно занижени обеми.