Правителството на Израел и британската компания British Gas са намерили способ да добиват газ от находището Gaza Marine на шелфа на сектора Газа, без при това да дават част от печалбата си на сегашните фактически власти на територията - движението ХАМАС, пише The Jerusalem Post.

Според съобщението във вестника, участниците в съглашението са стигнали до извода, че средствата предназначени за Палестинската автономия временно ще се съхраняват в международна банкова сметка. По думите на представителя на British Gas, нито една от двете страни не иска парите да влизат в ръцете на организация, свързана с терористите.

В плана за усвояване на местонаходището British Gas ще добива газ на 36 км. от брега в сектора Газа. Тази територия е призната за част от Палестинската автономия според съглашение в Осло. След извличането газът ще се транспортира в подводен газопровод до нефтопреработващия завод в израелския град Ашкалон.

British Gas придоби находището през 2000 година. Има съглашение с Палестинската автономия, че 10% от реализацията на природния газ ще отива за арабите. Запасите в Gaza Marine са около един трилион кубически метра и се оценяват на $4 млрд. Предполага се, че Израел ще бъде единственият потребител на тези ресурси.

Официалните представители на правителството на Израел засега не коментират плана за предаване на средствата в международна банка. Но в Израел са потвърдили, че водят преговори с British Gas за стойността на газа от находището Gaza Marine.