„Коноко Филипс" и „Шеврон" се съгласиха да предадат операциите си в басейна на р. Ориноко на венецуелските власти на 1 май, предаде АП.

Атрактивният венецуелски президент Уго Чавес в началото на февруари обяви, че до 1 май тази година ще бъдат национализирани основните петролни проекти в басейна на река Ориноко.

Взетото решение ще ускори изпълнението на широкомащабната национализация на редица ключови сектори от икономиката, която стои в центъра на социалистическите реформи на Чавес. По-рано този месец венецуелският президент, който получи правото да управлява страната чрез декрети, обяви национализацията на телекомуникациите, последвана от одържавяването на енергийния сектор

Съгласно плана на Чавес се предвижда държавата да получи дял, не по-малък от 60%, в четири големи съвместни проекта в перспективния район на делтата на Ориноко и Фаха. В момента мажоритарният контрол в тях принадлежи на западни гиганти като "Шеврон Тексако", "Статойл" и "Бритиш петролиум", които са инвестирали над 15 млрд. долара в разработването им.