Нямаме информация, че бразилският кандидат CSN се е оттеглил от преговорите за инвестиция в „Кремиковци". Това заяви за news.bg  председателят на синдикат "Металурзи" в предприятието  Людмил Павлов.

Той беше категоричен, че подобна информация не само, че не му е известна, дори напротив. В момента се водят активни преговори с бразилците, подчерта той.

Припомняме, днес по-рано се появи информация, че третата по големина бразилска металургична компания CSN няма намерение да придобива никакви активи на предприятия, както в Бразилия, така и извън нея.

Павлов добави, че днес по време на протестите на работниците от „Кремиковци" среща с представители на Министерски съвет не се е състояла. Той уточни, че това е така, защото МС е излъчило поредният различен преговарящ за разговори със синдиците.

Уморихме се всеки ден да говорим едно и също, да преразказваме, заяви Павлов.  Такава позиция изказа и другият излъчен за преговори от представителите на синдиката - Васил Яначков.

Това е подценяване на ситуацията, форма на цинично и унизително отношение към нас като хора, които трябва да търпят, към нас", коментира Яначков пред протестиращите си колеги. В тази връзка от синдикатите обявиха сряда за ден за Национален браншов протест на работещите в металургията.

От срещата днес нямаше никакъв резултат, категорично заяви Павлов.

Той съобщи още, че "Кремиковци" имат подкрепата на всички синдикални структури, както и на всички металургични заводи в страната.

Вече са събрани над 1150 подписа в апел за помощ, адресиран до Томас Хамарберг, комисар по правата на човека при Съвета на Европа.

До президента също ще бъде изпратено писмо с настояване за среща.

Запитан дали след като преговорите с бразилците продължават, това означава, че доставките на газ за комбината няма да бъдат спрени, Павлов коментира, че най-вероятно спирането ще се отложи.

Той съобщи още, че работниците от предприятието продължават с протестите и утре, като се надяват на по-ясна и решителна позиция на държавата относно бъдещето на комбината.

Такава за момента не е налице, коментира синдикът. Павлов добави, че лично той е оптимист за преговорите с бразилския инвеститор и се надява на решение по проблема с предприятието още в близките дни, като  добави, че това може да е факт още в сряда. 

Припомняме, в края на февруари украинската компания „Смарт Холдинг"също се оттегли от преговорите за придобиване на обявения в несъстоятелност завод.

Причината бе липсата на достатъчно подкрепа от страна на кредиторите на завода.

В края на март стана ясно, че дори и за комбината да бъде намерен инвеститор, прогнозите са, че над 2 000 работници ще останат без работа. Междувременно техните протести продължават и днес.

Миналата седмица представителите на работниците се срещнаха се срещнаха министър Петър Димитров.  След  разговорите с министъра Васил Яначков от синдикат  „Металици" към комбината заяви, че при евентуално спиране на доставки на газ за комбината има евентуална опасност от експлозия.