Sotheby's предлага за продан изключителна статуетка на величествена лъвица от Месопотамия. По предварителни оценки, статуетката ще смени собствеността си за не по-малко от $18 млн. Информацията е на агенция Bloomberg.

Представители на Sotheby's обявиха в петък, че статуетката „Лъвицата Гуенол" ще бъде пусната на аукцион в Ню Йорк на 5ти декември. Според експертите, очакванията за цена от 18 милиона долара ще бъдат значително надхвърлени.

Високите очаквания се подхранват от успеха на предишните търгове, когато бронзова статуетка на богинята Артемида бе оценявана първоначално на 7-8 млн. долара, но бе купена за $28.6 млн.

Статуетката на лъвицата е висока 13 сантиметра и е направена от кристален варовик. Възрастта й надвишава 5 хиляди години (протоеламитски период, 3000 г.пр.н.е.) „Това със сигурност е една от големите икони на древното изкуство", казва нюйоркски дилър.

„От нея струи сурова енергия. Това е най-прочутата антика, която някога сме продавали", казва представител на аукционната къща.

От 1948 година лъвицата принадлежи на известния британски колекционер Алистър Бредли Мартин. Веднага щом купува ценния експонат, Мартин го предава в експозицията на Бруклинския музей на изкуствата, където е член на настоятелството.

По думите на продавача, който е внук на стоманения магнат Хенри Фипс, събраните средства от аукциона ще бъдат преведени в създадения от него благотворителен фонд.

„Гуенол" е наречен домът на Алистър и съпругата му Едит на Лонг Айлънд. Уелският аналог на „Мартин" е „Гуенол" - романтично напомняне за мястото, където двамата са прекарали медения си месец.