"Линде Газ - България ЕООД" ще направи днес в Стара Загора първа копка на нов завод за производство на втечнени въздушни технически газове: течен кислород, течен азот и течен аргон, съобщава бизнес портала на Стара Загора.

Стойността на инвестицията е близо 10 млн. евро.

Проектът се реализира на площадка от бившия азотноторов завод Агробиохим.

Заводът на "Линде Газ - България" ще бъде изграден по всички европейски стандарти и ще възобнови предишно производство на Агробиохим, но на ново и най-съвременно техническо равнище.

Новият завод за производство на втечнени газове е част от корпоративното и отраслово развитие на "Линде Газ - България" и с изграждането му се отговаря на нарасналото търсене на тези продукти в цялата страната, съобщиха от дружеството.

"Линде Газ - България" ЕООД е регистрирана през ноември 2000 г. и е дъщерна фирма на "Линде груп - Германия", световен лидер в производството и доставката на технически газове.

Първата копка на бъдещия завод ще бъде направена от инж. Кай Янц, управител на "Линде Газ - България" ЕООД и от д-р Евгений Желев, кмет на Стара Загора в присъствието на гости и бизнес партньори.

Строителните дейности ще се извършват от  Строителна компания Трейс АД. Предвидено е новото производство да започне през май 2007 г.