В неделя, беларуският президент Александър Лукашенко е нарекъл проекта за строеж на северно-европейски газопровод под Балтийско море, „най-глупавото руско начинание до сега".

Според Лукашенко, Балтийско море е изключително неподходящо трасе, заради разположеното въоръжение в близост до бъдещия газопровод. Страните, които имат излаз на този воден басейн, пък няма да подкрепят строежа му от екологични съображения.

Беларуският президент е споделил, че този проект може да влезе в Книгата на рекордите на Гинес, като според него завършването на второто разклонение от газопровода Ямал-Европа, който минава през територията на Беларус е по-доброто решение.

Лукашенко е заявил, че в момента не може да проведе нормален разговор с управата на държавно-контролирания Газпром, а от Кремъл пък контрираха, че именно за това искат да заобиколят страната.

Междувременно руският президент Путин е заявил, че страната му ще продължи да подпомага беларуската икономика, но съществено по-слабо от предишни години. В петък, двете страни подписаха спогодба за транзит на петрол през територията на Беларус. Според тази договореност, Беларус ще трябва да заплаща внасяния от Русия петрол по $53 на тон.