ЛУКОЙЛ монтира производствени линии в завода си в българския град Бургас за производство на биодизел от растителна суровина, съобщава днес руското издание РБК Daily.

Според изданието ЛУКОЙЛ вече е започнала монтажа на линиите по производството на биодизел в нефтопреработвателния завод в Бургас, като работата е поверена на компанията Hydro­tech Inc. За информацията си РБК Daily се позовава на български бизнесмен.

За това знаели в една руска маслобойна и два инвестиционни фонда. От пресслужбата на ЛУКОЙЛ нито потвърдили, нито отрекли информацията.

Според източника на РБК Daily половин година назад в ЛУКОЙЛ са се обсъждали плановете за строителството на инсталация за производство на биодизел в завода в Бургас, но детайли по инвестициите и обема на производство не са се огласявали.

Продажби на биодизел в бензиностанции на ЛУКОЙЛ в момента текат не само в България, но и в Балтийските републики. С приемането на нови членове в ЕС трябва да се отговори на повишеното търсене на Съюза, съобщили от пресслужбата на компанията.

В Европа ЛУКОЙЛ има почти 2500 бензиностанции. Болшинството от тях- 487  са съсредоточени именно в България и според изданието обхващат 37% от местния пазар. 

В момента само около 2% от пазара на дизел в ЕС е заменен с биодизел. Според директивите на ЕС делът на биодизела до 2010 г трябва да се увеличи до 5,75%, обсъжда се законопроект да се увеличи дела му до 10%, твърди вицепрезидентът на Руската асоциация по биогоривата Алексей Аблаев.

"България е член на ЕС, където действа механизъм, стимулиращ производството на биодизел, какъвто в Русия все още няма", заявил генералният директор на "Руска маслодобивна компания" Игор Денисов.

Логично е ЛУКОЙЛ да започне проекта си именно там". По негово мнение, монтирайки оборудване за биодизел, ЛУКОЙЛ се стреми да заеме бързо конкурентни позиции на пазара.

По думите на Денисов, да се въведе в експлоатация такова производство срокът е 3 месеца и до средата на годината ЛУКОЙЛ не само ще захранва своите бензиностанции със собствен биодизел, но ще получи и отстъпки по акцизите на цялото количество продавано гориво, ако в него има добавки.

За суровина в завода може да служи всяко растително масло, твърди Денисов. България ежегодно произвежда 1 млн.тона масло от семена, от които се преработват само половината, останалото се експортира към Турция.

Тази суровина може да се преработва в България за производството на биодизел, смята Денисов.

Аблаев подчертава, че ЛУКОЙЛ започва сериозно производство на биодизел не само в Европа.

"Компанията партньор на ЛУКОЙЛ ConocoPhillips строи в САЩ завод за производство на 662 000 л биодизел, който ще бъде изкупуван от ЛУКОЙЛ. В САЩ ЛУКОЙЛ има почти 2000 бензиностанции, които също трябва да се захранват с биогориво", твърди експертът.

Изданието припомня, че още през септември ръководителят на групата компании "Титан" Михаил Сутягинский разказал на РБК Daily за преговорите с ЛУКОЙЛ за строителството на мощности за производството на биоетанол в нефтопреработвателните заводи на холдинга в България и Румъния.

Използването на биоетанола в качеството му на добавка би позволило на компанията да продава в Източна Европа бензин със стандарт "Евро 3", смята Сутягинский.