Вчера бе първият работен ден на новоизбрания руски президент Дмитрий Медведев. Както си му е реда, Медведев се премести в 14 корпус на Кремъл, но взе със себе си много малко от предишните си сътрудници: ръководителя на секретариата Михаил Тринога, прессекретаря Жана Одинцова и отговорника за протокола - казват хора от обкръжението на Медведев, цитирани от „Ведомости".

Медведев вчера проведе и първото си съвещание в Кремъл и то бе посветено на въпросите на риболова. Новият президент поиска обяснения как са били изпълнени неговите нареждания в този отрасъл, докато той е бил вицепремиер. Медведев е наредил да бъдат съкратени сроковете за бюрократично обслужване на риболовните съдове до три часа. Крайният срок, който Медведев е дал на държавния комитет по риболова, е първи април.

Центърът за изследване на общественото мнение публикува резултати от допитване какво руснаците очакват от Медведев. Ако от Путин през 2000 година 30% от руските жители са очаквали решение на проблема с инфлацията, то сега на Медведев разчитат 57% за това. За по-високи заплати и пенсии 56% от руснаците чакат на Медведев, а Путин през 2000 г. е вдъхвал надежда на 26% от руснаците.

Като главна положителна черта на Медведев анкетираните са посочили, че новият лидер е волеви, енергичен и решителен човек. От него се очаква да се пребори с бюрокрацията и енергично да се заеме с икономиката. При сравнение с мнението за Путин през 1999, сега Медведев внушава далеч повече надежди на руснаците: опитен политик (19% за Медведев сега и 7% за Путин през 1999), далновиден политик (съответно 11% и 6%), честен и порядъчен човек (10% срещу 6%).