От Министерството на финансите заявиха  във връзка с писмо на директора на одитната дирекция в Генерална дирекция "Земеделие" на Европейската комисия  Волфганг Бурчер, че  "спиране на пари няма".

Изчистването на сметките за 2008 година на Агенция САПАРД, което се коментира в писмото на Волфганг Бурчер, е техническа процедура и няма нищо общо със спиране на средства по САПАРД.

Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз" (ИА ОСЕС) е дала конкретни препоръки на Агенция САПАРД, свързани с декларирането на разходите по публичните мерки.

След като препоръките бъдат изпълнени ИА ОСЕС ще завърши сертификацията на разходите за 2008 година и процедурата за получаване на парите ще продължи.

Според писмото на шефа на Генерална дирекция „Земеделие” на Европейската комисия Волфганг Бурчер, дирекцията в Брюксел не може да гарантира приключването на сметките за 2008 г. на агенция САПАРД в евро и да сертифицира разходите по програмата за миналата година.

Причината е, че не са приключили процедурите по проверка за периода  на изплатени средства от държавния бюджет по програмата за проекти на 103 общини.