Прамод Митал иска да се върне в "Кремиковци". Желанието си той е декларирал в писмо до премиера Сергей Станишев и икономическия министър Петър Димитров, коментира Дневник, цитирайки свои източници.

В документа се казва, че все още формалният собственик на 71% от акциите в банкрутиралия стоманопроизводител (неговата компания "Глобал стийл холдинг" държи мажоритарния пакет чрез "Финметалс холдинг) има намерение да предложи оздравителен план.

В него се предвижда развитие на електродъговите пещи, които произвеждат стомана от скрап.
Освен това Прамод Митал възнамерява да изправи на крака линиите за горещо и студено валцуване, както и по-малките заводи за продукти с висока добавена стойност.

Все още обаче не са ясни финансовите параметри на предложението, защото липсва схема за разплащане с кредиторите.

Затова и офертата бе приета с резерви от облигационерите, които са най-големият частен кредитор на комбината. През миналата година те не получиха парите си по облигациите, след като първо бяха спрени лихвените плащания, а в последствие беше преустановено обслужването и по цялата емисия.

В самия комбинат пък офертата бе приета с безпокойство, тъй като в плановете на индийския бизнесмен не се предвижда запазване на добивните и замърсяващи производства - коксохима и доменните пещи.

Всички приемливи до момента планове бяха те да се запазят, като новият собственик направи необходимите инвестиции за очистващи съоръжения. За момента обаче шансът някой да инвестира в добивните мощности изглежда малък, поради ниските цени на стоманата и затрудненото кредитиране.

Самият Прамод Митал пък ще има допълнителни проблеми за привличането на дългов капитал, защото провалът в изплащането на облигациите е директен удар по неговата репутация.