Няма техническа готовност за стартиране на преносимостта на номерата от 1 януари 2007 г., стана ясно след днешната обща среща на мобилните оператори.

Поради сложността на процеса по осъществяване на възможността за пренасяне на номера в мрежата на друг оператор, бе постигната договореност за съставянето на съвместни работни групи, които да започнат работа по общо решение за интегриране на необходимите системи.

Глобул все още няма мениджър на проекта за преносимостта. Оттам намекнаха, че обмислят вариант да започнат с ръчно коригиране на базите си с данни, за да посрещнат първоначалните заявки, съобщиха от пресцентъра на МТел.

Вивател представиха само най-общо виждане за начина, по който може да се осигури тази възможност, но досега не са правили инвестиции в IT решения.

Според така изнесените данни, Мобилтел ще бъде първият оператор в България, който ще стартира преносимостта на номерата, казват още от пресцентъра на мобилния оператор.

Компанията е единствената, която вече изпълнява разработената стратегия за въвеждане на тази възможност за потребителите. Над 20 работещи процеса и поддържащи ги системи ще бъдат засегнати по време на работата. Компанията ще стартира преносимостта само при гарантирана стабилност и безпроблемност на поддържащите я системи. Всяко друго решение ще компроментира сигурността и качеството на предоставяната услуга - включително и грешно таксуване, пренасочвания на разговорите към друг номер, блокиране на картата и др.