Министърът на транспорта Петър Мутафчиев ще се срещне с федералния министър на транспорта, строителството и жилищното дело на Федерална република Германия Волфганг Тифензее.

Германският транспортен министър ще представи пред своя български колега приоритетите, свързани с германското председателство на ЕС от 1 януари 2007 г., по въпросите на транспорта.

Първоначално срещата беше предвидена за 13.11. тази година, но внезапно беше отменена от германска страна.

Преди месец на насрочената предварително дата от кабинета на министър Тифензее съобщиха за "технически причини, които не позволяват министърът да пътува".

Още през октомври Петър Мутафчиев посочи следните възможни сфери на бъдещето двустранно партньорство - корабоплаването по река Дунав, организирането на пристанищната дейност, изграждането на Речна информационна система, обмяната на опит при реализирането на проект за менажиране на корабните отпадъци, насърчаването на речния туризъм, концесионирането на пристанища.

В областта на жп транспорта българската страна разчита на задълбочаване на сътрудничеството, особено чрез подписаното Споразумение между „БДЖ" ЕАД и DB AG за взаимна помощ и коопериране. Според министър Мутафчиев то ще спомогне за увеличаването на товарообмена между двете страни.