Работата, която ни залива, надмина моите очаквания. Това заяви Филип Златанов председател на комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.
На специална пресконференция той запозна журналистите с работата на комисията почти година след нейното създаване през юли 2011 г., предаде репортер на News.bg.

За това време комисията е работила по над 300 сигнала. Вече има 71 решения на комисията по отделни казуси. По 30 случая от тези 71 решения е установен конфликт на интереси.

В рамките на тази една година от създаването си комисията е провела редица разяснителни семинари как хората да не изпадат в конфликт на интереси. Лицата, които трябва да се съобразяват с нашия закон, са над 100 000 души, подчерта Златанов. В това число влизат представители на всички видове власти в държавата.

Конфликт на интереси се наблюдава на всяко ниво,
изтъкна още той и допълни: „В провинцията случаите на конфликт на интереси са по-фрапантни".

Над 70 производства, за които е сезираната комисията са прекратени, тъй като се оказали слухове.

Филип Златанов е изключително доволен от атмосферата, в която работят членовете на комисията.
Демонстрира се единодушния вътре в комисията, отчете той и поясни, че в диалог се решават казусите.

Той призна, че има недостатъци и пропуски в закона на конфликт на интереси като например дългите съдебни процедури.
Затова, според него, те трябва да бъдат съкратени.
В 98% от случаите, когато се установи конфликт на интереси, ответниците обжалват.

Филип Златанов обясни, че комисията чака как ВАС ще се произнесе по повечето случаи, за да се види какви законодателни промени ще се наложат, за да работи комисията по-ефективно.

Най-честите случаи на конфликт на интереси са при обществените поръчки, които се печелят от роднини и бизнес партньори, назначаване и толериране на роднини, както и при гласувания в общински съвети.

За пример Филип Златанов посочи зам.-кметът на Монтана. 85% от обществените поръчки в общината през последните пет години се печелят от жена му.
Установеният конфликт на интереси е потвърден на първа инстанция.

Друг случай на конфликт на интереси в местната власт е този с кмета на Берковица, който назначил снаха си за одитор. Златанов отчете конфликт на интереси и при процедурите свързани с еврофондовете. Няколко случаи има в МОСВ.

Служители, които работят с европейските фондове на ведомството придобиват опит и информация, след това напускат работа, правят си консултантски фирми по европроекти и консултират МОСВ. Законът подобно нещо не позволява.