Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов изрази надежда пред БНТ, че до приемането на Бюджет 2012 ще бъде намерен начин средствата за селското стопанство да бъдат увеличени. Според подписано с браншовите организации споразумение, сумата, предвидена в бюджета, трябваше да бъде 570 млн. лв., а в момента тя е 340 млн. лв. Това са средствата за субсидии, държавни помощи и плащанията на тютюнопроизводителите, посочи Найденов и допълни: "бюджетът на самото министерство е отделна тема, той е редуциран с 4,10% и аз не възразявам срещу него".

Успоредно с бюджета на България, ние работим и по реформата на общата селскостопанска политика, където министрите по земеделие от ЕС се опитваме да отстоим позицията, че парите в общата рамка на бюджета на ЕС трябва да бъдат запазени, тъй като живеем в тежки времена и храната е първото нещо, което трябва да осигурим. В бюджета, внесен от Симеон Дянков, това не е така, подчерта земеделският министър.

Найденов добави, че аграрният сектор е единственият, който според данни на Евростат, бележи ръст. Заради него външното ни търговско салдо е увеличено три пъти.

Вчера пък стана ясно, че и у нас ще се прави хранителна банка. Целта е да бъдат събрани 250-300 тона храна за предстоящата година. Нужните средства за финансиране на проекта са в размер на 400-500 хил. лв. Ако България създаде хранителна банка тя ще бъде 51-та страна в света, която ще има такъв модел на подпомагане за нуждаещите се хора.