Петролът продължава да е в светлината на прожекторите и днес, след като достигна 5-месечно дъно на $67 за барел. Последното понижение беше в следствие на вчерашните благоприятни данни за запасите на бензин и дестилатни горива в САЩ, които нараснаха повече от очакваното. В допълнение на оптимистичните новини се появи информация, че е възможно British Petroleum да възстанови доставките на суровина от петролното поле в Аляска.

Американския лек петрол се понижи с 53 цента до ниво $66.79 за барел, след като достигна дневно дъно на $66.75. Цените продължават да падат 5-ти пореден ден и вече са на нивата си от 7 април. Лондонския сорт брент петрол загуби нови 49 цента и вече се котира на ниво $66.04 за барел.

От енергийния гигант ВР заявиха, че затвореното петролно поле в Пръдхоу Бей, Аляска заради ремонтна дейност, може да започне да се експлоатира с пълния си капацитет от 400,000 барела дневно до края на октомври.

Това е няколко месеца по-рано от прогнозираната дата, което е възможно благодарение на изграждането на паралелно трасе на повредения петролопровод.
Петролното поле в Аляска допринася за 8% от суровината в САЩ, като в момента е с редуциран производствен капацитет на 220,000 барела дневно.

Решението на ВР да затвори най-голямото петролно находище в САЩ преди месец, покачи цената на нефта до над $77 за барел. От тогава до днес, цените се сринаха в следствие на благоприятните метеорологични условия (липса на урагани) и добрите запаси на бензин и петрол, които са с 6% повече на годишна база.

Във вчерашния редовен седмичен доклад на Американската енергийна агенция, бяха публикувани силно позитивни данни за запасите от петрол и горива в САЩ. Дестилатните горива са с 3.1 млн. барела повече до общо 139.9 млн. барела в седмицата до 1 септември.

Резервите на суров петрол се понижиха повече от очакваното или с 2.2 млн. барела, но запасите остават далече над средните нива за годината. ОПЕК от своя страна увеличи до рекордно ниво производствените си обеми миналия месец. Бензинът е с 700,000 барела повече през изминалата седмица и вече е общо 206.9 млн. барела.

Цените на петрола се понижиха с повече от 8% за последните две седмици и са $12 под рекордното ниво от $78 за барел. Продължаващото пробиване на технически подкрепи ще позволи на суровината да се обезцени допълнително.