Министърът на транспорта Петър Мутафчиев ще направи официално посещение в Скопие, Република Македония, от 14 до 16 декември 2006 г. по покана на своя македонски колега Миле Янакиески, съобщиха от пресцентъра на транспортното ни министерство.

В рамките на визитата си министър Мутафчиев ще има срещи на най-високо ниво, разговаряйки с президента на Република Македония Бранко Цървенковски, с министър-председателя Никола Груевски и с министъра на транспорта и съобщенията Миле Янакиески.

Целта на предстоящото посещение е да се ускори и задълбочи сътрудничеството с македонската страна в областта на транспорта и транспортната инфраструктура.

По време на визитата ще бъде направен задълбочен анализ на дейността, извършена до този момент, във връзка със свързването на железопътните мрежи на двете страни, както и на усилията за хармонизирането на техническите параметри и фази на проектите по Коридор VIII. Ще бъдат посочени приоритетите за създаването на ефективна транспортна система, напълно интегрирана в евроатлантическите структури.

Ще бъде обсъден и дългът на македонските железници към БДЖ ЕАД и начините за плащането му, както и общите инициативи за привличането на инвестиции за проектите по Коридор VIII, като се обърне специално внимание на възможните публично-частни партньорства.

Ще се дискутира и начините за стартирането на трайна и взаимоизгодна експлоатация на редовна въздушна линия София-Скопие и други.

По време на визитата, на 15 декември 2006 г. двамата транспортни министри ще подпишат Съвместен протокол, който ще конкретизира всички въпроси, които ще бъдат обсъдени по време на пленарните заседания.