От Иран официално съобщиха, че ще продължат работата по ядрената си програма в отговор на наложените им санкции от ООН късно снощи, пише днес вестник Times.

С единодушно гласуване, Съветът за сигурност към ООН забрани износа на ядрена технология и всякакви материали за производство на такава към Иран, както и замрази банковите сметки на всички лица замесени в ядрената програма на страната. ООН забрани свободното придвижване в чужбина на всички висшестоящи лица занимаващи се с програмата за обогатяване на уран.

Алехандро Улф, който е действащ посланик на САЩ в ООН, сподели, че тези санкции са едва началото и са предупреждение за нещо много по-сериозно, ако Иран не преустанови ядрената си програма. САЩ ще преговоря с останалите страни от ООН да бъдат наложени тежки финансови санкции по адрес на арабската държава.  

Иран веднага определи санкциите като „незаконни и неморални", както и допълни, че няма да се съобрази с тях. Официални лица в Техеран дадоха недвусмислени сигнали, че може да арестуват инспекторите от Международната агенция за атомна енергия, които в момента са в страната, за да следят работата по ядрената програма.

Президентът Махмуд Ахмадинеджад отговори на наложените санкции с предупреждение към Великобритания, че и тя както САЩ и Израел скоро може да изчезне от лицето на земята. Ахмадинеджад, който до скоро заплашваше, че ще изтрие от картата на Близкия Изток Израел, сега разпростира географската си насоченост към Великобритания и САЩ и се заканва, че и те ще „потънат като египетските фараони" съвсем скоро.

„Днес е ред на САЩ, Великобритания и Израел да изчезнат от лицето на земята, тъй като се противопоставят на желанията на Аллах", заяви Ахмадинеджад.

Русия подчерта, че подкрепя санкциите срещу Иран, но няма да се съгласи на военна намеса в страната. От САЩ веднага контрираха с изказване, че няма да се поколебаят да използват военна сила, ако Иран продължи да упорства и не се съобразява с международните изисквания.

Междувременно Великобритания и САЩ започнаха да увеличават присъствието на военноморски сили в Персийския залив, като по този начин увеличават и натиска върху Техеран.