"Можем да сме отличници при усвояването на еврофондовете", заяви Пламен Орешарски, откривайки днешната среща между Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България и министерството на финансите.

Знаем грешките на новите страни членки при усвояването на средства от ЕС, както и техните добри постижения и ще се стремим да ги превъзхождаме максимално възможно, допълни още министър Орешарски.

Срещата форум се проведе в зала "Средец" в столичния хотел Шератон.

Васил Велев председателят на АИКБ заяви, че в новите страни членки на ЕС усвояването на средствата от фондовете е под 40%. България трябва да се стреми да гони лидерът в това отношение Ирландия, която отчита 97.80% усвояване на фондове от ЕС.

По време на дискусията стана ясно, че Министерство на финансите ще пусне наръчници за усвояване на средствата от еврофондовете до две седмици. Това съобщи Боряна Пенчева от екипа на Пламен Орешарски.

Освен министърът на финансите, на официалната среща в Шератон, присъстваха над 150 представители на браншови организации и фирми, членове на БСК и АИКБ, както и генералният секретар на Алианса на румънските работодатели Михай Манолю, който информира за нивото на готовност на румънския бизнес за усвояване на евросредствата.

От БСК бяха предварително зададени на министър Орешарски, както и на неговия екип над 90 въпроса, свързани с темата на дискусията „Готовността на бизнеса и администрацията за усвояването на средствата от ЕС след 1 януари 2007 г.", като по време на форума бяха представени отговори на шест-седем основни.

От МФ заявиха, че разработват три типа наръчници за еврофондовете, като основният такъв е Общият наръчник за усвояване на средствата от еврофондовете, който е вече изготвен. В него са описани всички права и задължения на органите, свързани с отпускането, регулацията и контрола върху средствата от фондовете на ЕС.

"Наръчникът е готов и е изпратен на ЕК за коментари", заяви Боряна Пенчева. След обсъждането с ЕК наръчникът ще бъде представен на мониторинговата комисия по националната структурна референтна рамка, като след нейното одобрение, ще бъде публичен. Това трябва да стане до средата на ноември, заяви Пенчева.

Подготвят се и отделни наръчници за отделните министерства, които са в процес на финализиране. В тях ще се посочат точния процес на финансиране по отделните приоритети според ресорите на министерствата.

Най-интересен сред наръчниците ще представлява планираният да излезе до края на годината информационен наръчник за бенефициентите на средствата от еврофондовете, а именно отделните физически и юридически лица, кандидатствали за грантове.
В него ще бъдат описани всички стъпки, които фирмите трябва да извършат за да кандидатстват по един проект за финансиране.

На дискусията бяха разисквани още въпросите за размера на проектите, които ще бъдат подпомагани, както и средствата за съфинансиране, условията и начините за предоставянето на тези грантове. Беше обсъдена също така и условията за публично-частно партньорство, както и различни допълнителни начини за финансиране.

Още от дискутираните въпроси по време на срещата: