От 1 януари 2007 година границата между Румъния и Унгария, както и тази между Румъния и България ще се превърне във вътрешна граница на ЕС, като граничният контрол ще се осъществява в зависимост от гражданството на лицето, преминаващо границата, предаде Ромпрес, цитиран от БНР.

Днес беше подписано споразумение относно пътния и жп трафик през границите на Румъния с тези на Унгария и България.

От румънска страна документът бе подписан от министъра на вътрешните работи Василе Блага, от българска и унгарска страна - от посланиците в Букурещ Константин Андреев и Янош Терени, съобщава БТА. По думите на Блага контролът на румънско-унгарската граница ще се осъществява съвместно от румънски и унгарски гранични полицаи, така че пътниците да бъдат спирани само веднъж.

По същия начин ще се извършва контрола и на българо-румънската граница. Представители на румънското вътрешно министерство поясниха, че първо ще се извършва контрол от органите на страната, от която пътуващият излиза, докато граничните органи на държавата, в която влиза ще извършват контрол на превозното средство. Унгарският посланик подчерта съществуващите добри отношения между двете страни.

Подписаното днес споразумение бе улеснено от факта, че Румъния ще стане член на Европейския съюз на 1 януари 2007 година, посочи Терени. Унгарският представител допълни, че "ще можем да говорим за по-скоро символична граница между двете страни, едва когато Унгария и Румъния станат членки на Шенгенското пространство.

Българският посланик в Букурещ Константин Андреев изтъкна значението на подписаното споразумение. Отношенията между България и Румъния са отлични, нямаме никакви проблеми, време е да съберем плодовете на този нормативен акт, каза още българският посланик. Андреев допълни, че споразумението ще направи така, че Дунав да се превърне в по-скоро теоретична граница.