След необходимите консултации не изключвам възможността да бъде наложено вето на предложението на правителството за увеличаване на пенсионната възраст. Това каза президентът Георги Първанов пред журналисти в отговор на въпрос за предложението на Министерството на финансите за предсрочно увеличаване на възрастта за пенсиониране от догодина.

Има противоречие на вече договорените параметри на пенсионната реформа и сегашното предложение, което се прави по един начин, който трудно може да бъде приет, което показва, че държавата е непредвидима, заяви държавният глава. Тази непредсказуемост само ще ерозира доверието в държавността в синдикати, работодатели и най-вече в гражданите, смята президентът.

"Не е редно, винаги съм бил против това да се противопоставя една социална или възрастова група на друга. Тезата - дайте, ще вземем от едните, за да дадем на другите, не е работеща, тя е също недържавническа. Споделям съмненията на финансовите експерти, че този ход може да доведе до сериозен приток в бюджета. Като една бюджетна кръпка, разбира се, би могло да се приеме като тълкувание, но като дългосрочен ефект, аз не вярвам да се получи", посочи Първанов.

Самият финансов екип на правителственото мнозинство не излиза с лицето си, а прави този ход чрез поставени лица - депутати. Това също показва, че те самите разбират нередността на едно подобно действие.

В продължение на две години социалният диалог се движи на ръба и имам чувството, че сега ще се прескочи оттатъка и много трудно може да се възстанови доверието между правителството и синдикатите.

Относно незаверените отчети на редица министерства от страна на Сметната палата, Първанов каза, че по отношение на президентството има проблеми с една фризьорка, чиито услуги не ползвал.

"Искам да благодаря на лекарския екип и на всички, които имаха грижата по неговото раждане и на всички приятели, които поздравиха мен и младите". "Вие знаете, че той е един голям българин с тези параметри", каза Първанов по повод на раждането на неговия внук. Той риторично отговори на въпрос - на кого прилича, вие знаете, че мойте синове приличат на мен.