От 1 януари 2007 г. всеки български гражданин ще може да пътува и с лична карта в рамките на Европейския съюз при изискванията на Шенгенското споразумение.

Това предвиждат одобрените от правителството промени в Закона за българските документи за самоличност, съобщи пресцентъра на МС.

Измененията регламентират също възможността на българските граждани в чужбина без валидни документи за пътуване или самоличност да бъдат издавани временни паспорти, които не само ще им позволяват да се завърнат в България, но също да пътуват и да пребивават в чуждата държава, в която се намират. Временните паспорти ще се издават от дипломатическите и консулските ни представителства там.

На гражданите на ЕС, на държавите-страни към Споразумението за европейско икономическо пространство, гражданите на Конфедерация Швейцария, както и членовете на техните семейства, които не са граждани на ЕС, ЕИП и Конфедерация Швейцария, ще се издават карти за продължително и постоянно пребиваване. Свободното пребиваване в страните-членки на гражданите на ЕС е предвидено в директива на Европейския парламент и на Съвета от 2004 г. Български документи за самоличност ще се издават на тези граждани, ако са в страната ни за повече от 3 месеца. Карти за продължително пребиваване ще се издават от МВР за срок не по-дълъг от пет години. 10 години пък ще са валидни картите за постоянно пребиваване.

Европейската комисия въведе задължение страните от Европейския съюз да започнат издаване на нов тип документи за пътуване, съдържащи електронен носител със записани в него биометрични данни на притежателя (изображение на лицето и пръстови отпечатъци). Европейската комисия определи 28.08.2006 г. като краен срок, в който да започне издаването на документи, съдържащи лицево изображение. За България това ще важи от датата на пълноправно членство. До 28.06.2009 г. трябва да започне въвеждането и на пръстови отпечатъци.

Вече издадените документи за самоличност по действащото законодателство ще са валидни до изтичането на срока им и с тях ще се пътува свободно. Както е предвидено в Договора ни за присъединяване към ЕС, от следващата година електронен носител на информация, съдържащ личните данни от персоналната страница в електронен формат, както и цифрова снимка на приносителя, задължително ще съдържат новоиздаваните паспорти, служебните, дипломатическите и моряшките паспорти, както и удостоверенията за пътуване зад граница на бежанци, на лицата без гражданство и на чужденците с хуманитарен статут. За заснемането на биометрични данни лицето ще се явява лично. Предвижда се поетапното въвеждане на биометрични станции за снемане на биометрични данни от гражданите.

Въвежда се задължението документите за самоличност с изтекъл срок да бъдат задължително връщани на издаващия орган. Макар че документите са собственост на българската държава, досега това изискване за гражданите не беше правно регламентирано. Промените ще позволят нов паспорт вече да се издава не само в предвидените досега случаи (повреда, унищожаване, кражба или липса на свободни страници), но и по желание на гражданите и без специална причина. Досегашната норма беше рестриктивна и не предоставяше правна възможност за издаване на нов паспорт преди да е изтекъл срокът на валидност на стария.

Предлаганите изменения имат за цел привеждане на българските документи за самоличност в съответствие с изискванията на ЕС, усъвършенстване на функциите на автоматизираната система за издаване на български документи за самоличност и издаване на документи с биометрични данни, както и преминаване към централизирано издаване на всички български документи за самоличност.